NettsBoktips.blogg.se

Här så skriver jag bokrecensioner på böcker jag läst och så skriver jag också om de olika författarna jag har vart och lyssnat på, på olika ställen.

Novell: Den gula tapeten

Publicerad 2019-05-23 14:01:22 i Novell,

Orginaltitel: The yellow wallpaper
Författare: Charlotte Perkins Gilman
År: 1990
ISBN: 91-86020-1
HANDLING'
Den fula tapeten är en spännande och till och med skakande berättelse om instängdhet. Det är den instängdhet som av traditionella skäl oftast drabba kvinnor. Vi får som läsare ta del av detta kvinnliga fängelses villkor. Författaren riktar våra blickar mot de förhållande som långsamt men effektivt bygger dessa murar.
En del av förklaringen till den kvinnliga huvudpersonens tragedi finns inom henne själv. Men de starkaste verkande orsakerna upptäcker vi i omgivningen, som domineras av män.
Charlotte Perkins Gilman (1860 - 1935) bygger sin novell mästerligt. Inifrån huvudpersonen får vi stegvis följa hennes dramatiska väg in i sjukdomen och vidare till det okontrollerade vanvettet. Det är en skrämmande skildring som håller läsaren i ett iskallt famntag till det tragiska slutet. Vi ryser av medkänsla och spänning.
VAD TYCKTE JAG OM NOVELLEN:
Jag vart lite förvirrad när jag började läsa den. Den var endast 30 sidor lång. Alltså inte lång men det kändes så ändå att den var längre än så. Men man måste ge novellen och boken en chans. Jag hängde inte med i svängarna men jag fick känslan av instängd, övervakning, inte göra som jag vill och ensamhet. Men samtidigt svårtolkade. Men hon huvudpersonen mådde nog inte så bra. 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela