NettsBoktips.blogg.se

Här så skriver jag bokrecensioner på böcker jag läst och så skriver jag också om de olika författarna jag har vart och lyssnat på, på olika ställen.

Roman: Tjänarinnans Berättelse

Publicerad 2019-08-29 13:51:36 i Romaner,

Orginaltitel: Handmaid's tale 
Författare: Margaret Atwood
År: 1985
ISBN: 9789113081236
HANDLING:
I en nära framtid i det som en gång var USA men som nu är den kristet fundamentalistiska republiken Gilead lever Tjänarinnan Offred. Offred har precis som många andra kvinnor från början levt ett vanligt liv med man och barn men har nu blivit statlig fånge eftersom hon är fertil. Miljöförstöring och promiskuitet har nämligen gjort att antalet fertila kvinnor i Gilead minskat kraftigt och man har utsett de fruktsamma till att bli Tjänarinnor, som genom sina samlag med härskarklassens män, Anförarna, ska säkra människorasens framtid. Tjänarinnorna står under ständig bevakning eftersom det inte saknas statsfiender i Gilead. Muslimer och svarta har redan deporterats till apartheidliknande områden. De Tjänarinnor som passerat fertil ålder och Okvinnorna, de som inte kan få barn, skickas till Kolonierna. Där får de ta hand om de döda och det giftiga och radioaktiva avfallet på sophögarna. Med jämna mellanrum anordnas ett slags offentliga lynchningar kallade Bärgningar, då Tjänarinnor sparkar ihjäl en statsfiende med Anförarnas hustrur som åskådare. Offred väntar på den dag då hon ska kunna fly, eller dö, och äntligen bli fri.
VAD JAG TYCKER OM BOKEN:
Den var bra och spännande men den är också jobbigt många känslor. Det är en känsligt ämne den handlar om. Men den får ändå en 4 av 5 möjliga. Den är bra skriven även fast jag själv inte tog mig igenom själva textboken och fick ta till ljudboken. Men det kan vara så att jag är i en period där man får ta och lys ett tag.


Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela